Om våra bekämpningsmetoder

Metoden med flytramar

Under 2015 – 2018 har flera metoder testats för att bekämpa sjögull i Kungsör, Västerås och Eskilstuna. Detta har gjorts med hjälp av LONA-medel från Naturskyddsföreningen. Bland annat provade man att klippa sjögull flera gånger om året, men det visade sig att spridningsrisken ökade.

Den metod som har visat sig ge bäst resultat är att man täcker växterna med ett ljustätt material som fästs i flytramar. Metoden har visat sig effektiv då man kväver sjögullet som dör inom ett till två år.

Idag finns över 300 flytramar i Mälaren och 200 till är beställda.

Bilder på flytramarna

Färdig flytram. På bilden: Peder och Olle från Ama, samt Oskar Forsum från Eskilstuna kommun.
Ankare för flytram
Flytramens hörn
Fiberduksrullar till flytramarna

Det är verkstaden AMA i Eskilstuna som tillverkar ramarna. AMA är placerad under Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna. Målet med AMA är att genom praktiska verksamheter som bygglag, snickeri, stadsodling med mera, hjälpa personer ut i arbetslivet eller vidare till studier.

Metoden med täckdukar

Vi testar också en ny metod för att bekämpa sjögull genom att använda en miljövänlig nedbrytbar duk på sjöbotten. Duken tyngs ner med sandsäckar på botten. Eftersom den ligger på botten går det fortfarande bra att bada eller paddla kanot i området.

Lär dig mer om den nya metoden genom att titta på några av de medieinslag som gjorts:

SVT Västmanlands inslag Så ska sjögull stoppas 17 juni 2022

SVT Västmanlands inslag Så ska sjögullen knäckas i Kungsör 19 juni 2021

Västmanlands televisions inslag Ny metod att bekämpa sjögull 17 juni 2021