Många personer som sitter utomhus och dricker morgonkaffe under årsstämman på Steningevik konferens i Märsta.

Välbesökt årsstämma i strålande sol

Fredagen den 17 maj hade vi i Mälarens vattenvårdsförbund vår årsstämma. Den här gången träffades vi på ett fullsatt Steningevik i Märsta för intressanta föredrag och diskussioner.

– Intresset för stämman var stort med över 60 deltagare från våra medlemsorganisationer. Stämman flöt på smidigt, med fint väder och Steningevik var en trevlig plats att vara på berättar Ingrid Hägermark, förbundschef på Mälarens vattenvårdsförbund.

Under stämman valdes Saltsjön-Mälarens Båtförbund (SMBF) in som ny medlem. SMBF är en sammanslutning av över 250 båtklubbar med nästan 47 000 medlemmar inom Stockholms och Uppsala län.

– Nu är de två stora båtförbunden i Mälaren medlemmar. Mälarens båtförbund som samlar båtklubbarna i västra Mälaren, och Saltsjön-Mälarens båtförbund som samlar klubbarna i östra delen. Så hela Mälarens båtliv är mycket väl representerat i Mälarens vattenvårdsförbund, säger Ingrid Hägermark.

En stående lunch i solen med mingel var ett lyckat koncept för utbyte av nyheter och erfarenheter. Under stämman gavs även möjlighet att delta i miniseminarier/workshops kring olika frågor som rör Mälaren. Men det stora temat för dagen var PFAS-problematiken.

Dagen fortsatte med information om resultaten från Mälarövervakningen och en redovisning av resultat från PFAS-mätningar i vatten och fisk i Mälaren. Swedavia presenterade arbetet med åtgärder mot PFAS på Arlanda flygplats som ska minska belastningen på Märstaån och Mälaren. Dagen avslutades med en promenad till Mälaren och Märstaåns mynning.

– Det kändes viktigt att lyfta PFAS på stämman. Att få veta mer om vad som görs för att begränsa omfattningen av den aktuella och allvarliga problematiken med dessa miljögifter var en uppskattad avslutning på en lyckad årsstämma, avslutar Ingrid Hägermark.

Intresset för årsstämman var stort och vi var över 60 personer som samlades.

Nedan mingelbilder från pauser samt fördrag av Swedavia om åtgärder mot PFAS på Arlanda flygplats.