Cyano Alert – varningstjänst för algblomningar

Appen Cyano Alert

Cyano Alert är en tjänst för att bevaka algblomningar i Mälaren. Tjänsten innebär i korthet att de kommuner och vattenverk som har anslutit sig får information för de platser man har valt att bevaka. Det rör sig om badplatser och intagsplatser för råvatten till dricksvattenproduktion. Information samlas in från satellitbilder, analyseras och skickas ut dagligen, med varning vid eventuellt höga koncentrationer.

Mälarens vattenvårdsförbund har provat tjänsten sedan sommaren 2020. Vi på vattenvårdsförbundet kan också, tack vare Cyano Alert, använda data för hela Mälaren för att se hur algblomningarna rör sig över sjön vid olika tider och förhållanden. Detta ger oss ett tydligare underlag för utbredningen i Mälaren för att hitta problemområden och bidrar förhoppningsvis till att lättare hitta vilka områden där åtgärder behöver vidtas för att minska algblomningarna.

Tack vare Cyano Alert har vi ett bra komplement till de algprover som nu tas på många platser i Mälaren ungefär en gång i månaden, sedan många år tillbaka.

Även tillgänglig för allmänheten

Cyano Alert finns även som app. Den är gratis att ladda hem både för Samsung- och Iphonetelefoner. Appen ger dig som privatperson möjlighet att ha koll på algblomningen precis vid din båt- eller badplats.

Ladda hem appen Cyano Alert

Kort film: Så fungerar appen Cyano Alert